stanzag stanzag
904
BLOG

Główny Inspektorat Sanitarny - wędliny pełne TNT

stanzag stanzag Rozmaitości Obserwuj notkę 19

 Pani Dyrektor

Maria Suchowiak

Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

sekretariat.bz@gis.gov.pl

 

Główny Inspektorat Sanitarny

ul. Targowa 65

03-729 Warszawa

 

    

WNIOSEK

O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ

 

Dotyczy: możliwego masowego zatrucia żywnością

 

W dniu 05.12.2012 roku na posiedzeniu sejmowej komisji sprawiedliwości szef Naczelnej Prokuratury Wojskowej płk Jerzy Artymiak stwierdził, że w czasie pełnienia obowiązków służbowych NPW użyła detektorów materiałów wybuchowych (spektrometrów ruchliwości jonów) w stosunku do plastrów wędliny przeznaczonej do spożycia przez ludzi (wypowiedź od 29 do 30 minuty 06 sekundy posiedzenia komisji). Zgodnie z wypowiedzią płk Artymiaka, na wędlinie stwierdzono ślady charakterystyczne dla : TNT (trójnitrotoluenu), niektórych pestycydów, rozpuszczalników, związków wchodzących w skład tworzyw sztucznych lub kosmetyków.

W związku z faktem, że w/w związki mają niekorzystne działanie na ludzi, np. TNT zwiększa możliwość wystąpienia:

- zmian wielonerwowych,

- przewlekłego zapalenie skóry

- zapadnięcia na anemię,

- zaburzeń czynności wątroby,

- obniżenia płodności u mężczyzn,

-,zaćmy,

 na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 6 września 2001 r. (Dz. U. Nr 112, poz. 1198) zwracam się z uprzejmą prośbą o udostępnienie informacji w następującym zakresie:

 1. Czy, a jeśli tak, to który z Inspektoratów Sanitarnych dopuścił do sprzedaży wędlin w których znajdują się ślady charakterystyczne dla TNT (trójnitrotoluenu), niektórych pestycydów, rozpuszczalników, związków wchodzących w skład tworzyw sztucznych lub kosmetyków?

2. Czy Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia na podstawie publicznej wypowiedzi planuje przesłuchanie płk Jerzego Artymiaka na okoliczność stwierdzenia, w którym sklepie zakupiono wędliny, na których prokuratura wojskowa stwierdziła ślady w/w substancji?

3. Jakie jest zagrożenie ludności w związku z możliwym spożyciem wędlin w których stwierdzono ślady w/w substancji?

4. Jakie działania ma zamiar podjąć Główny Inspektor Sanitarny w celu ochrony ludności przed spożyciem plastrów wędliny w której występują ślady w/w substancji?


Jednocześnie, na podstawie art. 14 ust. 1 powołanej ustawy, wnoszę o udostępnienie mi powyższych informacji w ustawowym terminie i przesłanie informacji pocztą elektroniczną na podany poniżej adres e-mail: _

 Pouczenie na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości:

Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej - udostępnianie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku. Jeżeli informacja nie może być udostępniona w tym terminie, Ministerstwo Sprawiedliwości lub inny adresat wniosku powiadamia w ciągu 14 dni od dnia złożenia wniosku o powodach opóźnienia oraz o terminie, w jakim udostępni informację, nie dłuższym jednak niż 2 miesiące od dnia złożenia wniosku. W przypadku uchybienia przez Ministerstwo Sprawiedliwości lub innego adresata wniosku powyższemu terminowi - wnioskujący jest uprawniony do wniesienia skargi do wojewódzkiego sądu administracyjnego.

 

Z poważaniem

M.D.

Zaporzyczone zhttp://niepoprawni.pl/blog/2140/czy-groza-nam-masowe-zatrucia-trotylem

stanzag
O mnie stanzag

Chodzę pod prąd i myślę inaczej niż obecna większość wyborców.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości